در این نوشته کوتاه در رابطه با مراحل و روشهای اجرایی در صنعت جی آر سی (GRC , GFRC) سخن خواهیم گفت. نمای جی آر سی (GRC , GFRC) بصورت معمول از یک ایده و فکر نو آغاز میشود. صنعت ساختمان و معمارها پیوسته بدنبال نوآوری و خلاقیت در نمای پروژههای خود هستند و این امر نیازمند مصالح توانمند و روشهای متنوع در اجرای نما است. قطعات جی آر سی (GRC , GFRC) بصورت کارگاهی و بر اساس نیازهای پروژه طراحی و تولید میشوند و به سبب قابلیتهای مکانیکی فوقالعاده این مصالح جی آر سی (GRC , GFRC) ، این قطعات میتوانند در ضخامت کم، فرمهای متنوع و اشکال گوناگون تولید شوند و از همین رو نمای جی آر سی (GRC , GFRC) مورد علاقه معماران، کارفرمایان و سرمایهگذران صنعت ساختمان قرار دارد.
پس از طراحی کانسپتهای اولیه توسط معمار، توصیه میشود قبل از ورود به فاز های بعدی و تکمیل جزئیات با یک مشاور متخصص و با تجربه در زمینه صنعت جی آر سی (GRC , GFRC) مشورت شود. این امر در افزایش کیفیت طرح و کاهش هزینههای اجرا تاثیر انکار ناپذیری خواهد داشت. تکمیل کانسپت و جزئیات نما نیازمند تبادل اطلاعات میان معمار و مجری نمای جی آر سی (GRC , GFRC) خواهد بود.
در مرحله بعد محاسبات سازهای دقیق شامل طراحی اجزاء محدود قطعه جی آر سی (GRC , GFRC) در برابر بار باد و زلزله، طراحی روشهای نصب و زیرسازی فلزی انجام میپذیرد که نیازمند تجربه و تخصص بالاست. توصیه میشود این مراحل توسط مشاورین متخصص نماهای جی آر سی (GRC , GFRC) انجام پذیرد. تصمیمات اشتباه در این مرحله میتواند سبب هزینهها و مشکلات جبران ناپذیر در مراحل تولید و اجرای قطعات جی آر سی (GRC , GFRC) گردد.
در گام بعد تولید کننده قطعات جی آر سی (GRC , GFRC) اقدام به طراحی و ساخت قالبهای مورد نیاز میکنند. صنعت جی آر سی (GRC , GFRC) بصورت کلی بر اساس قالبسازی بنا نهاده شده است. قالبها بر اساس پارامترهای متنوعی از جمله فرم هندسی قطعه، تعداد قطعات، ابعاد، دقت و جزئیات مورد نیاز در تولید قطعه و مصالح در دسترس ساخته میشوند. امروزه در اکثر موارد از قالبهای فایبرگلاس برای تولید قطعات جی آر سی (GRC , GFRC) استفاده میشود اما سیلیکون، چوب و فلزات نیز میتوانند مورد استفاده قرار بگیرند.
جی آر سی (GRC , GFRC) یک کامپوزیت سیمانی است که از ترکیب سیمان، سیلیس، پلیمرها، رنگدانههای معدنی، آب و الیاف شیشه با روکش زیرکونیوم تولید میشوند. مشخصات مصالح و نسبتهای مصرف میبایست بر اساس آیین نامههای BS-EN-15422 ، BS EN 01169 و دستورالعملهای بینالمللی باشد. متاسفانه در اکثر موارد عدم آگاهی کارفرما نسبت به استانداردها و ضوابط سبب میشود که تولید کنندگان نامتعبر با تخطی از ضوابط، محصولی غیراستاندارد و ارزانتر به ایشان عرضه کنند که دوام و کیفیت محصول را شدیدا تحت تاثیر قرار خواهد داد. تولید کننده مصالح جی آر سی (GRC , GFRC) را بر اساس ضوابط ترکیب و درون قالبهای ساخته شده تزریق مینماید و یا آن را با فشار باد به داخل قالب میپاشد. محصول تولید شده میبایست بر اساس استاندارهای یاد شده در مدت مقرر نگهداری شوند تا مقاومت و دوام مناسب را قبل از نصب در نمای پروژه کسب نمایند.
روش نصب قطعات جی آر سی (GRC , GFRC) بر اساس استانداردها بصورت خشک و با احتساب شرایط منطقهای طراحی میشوند. این اتصالات معمولا با استفاده از پیچ و مهره هستند که قابل کنترل بوده و قابلیت ریگلاژ در جهات مختلف را فراهم آورند. زیر سازی فلزی و سایر قطعات اتصال قبل از نصب با رنگ کورهای در مقابل شرایط رطوبتی مقاوم میشوند. این اتصالات معمولا از قوطی، نبشی و ناودانی طراحی شده و سعی میشود بخش عمده آن در کارخانه بصورت پیشساخته سازی و حجم عملیات کارگاهی تا حد امکان کاهش داده شود.
عملیات نصب به علت وزن قابل توجه قطعات جی آر سی (GRC , GFRC) با کمک جرثقیلها و بالابرها انجام شده و به علت ابعاد بزرگ پانلها از سرعت بسیار مناسبی برخودار است. همچنین در صورت نیاز میتوان جبهههای کاری مختلفی را تعریف نموده تا همزمان عملیات نصب توسط چند تیم متخصص انجام پذیرد. عملیات نصب نمای جی آر سی (GRC , GFRC) نیازمند نظارت مداوم خواهد بود، چرا که نصب اشتباه پانل جی آر سی (GRC , GFRC) سبب کاهش طول عمر و خطرهای بلقوه بعدی خواهد شد. نمای جی آر سی (GRC , GFRC) با عملیات رگلاژ قطعات نصب شده و نظافت آنها پایان یافته و تحویل کارفرما میگردد.
چنانچه از مشاورین، تولید کنندگان و مجریان متخصص و کارآزموده در زمینه جی آر سی (GRC , GFRC) استفاده کنید، استفاده از این تکنیک قطعا شما را متمایز و پروژه شما در طول زمان ماندگار خواهد نمود.